Købsguide til elpejse

En elpejs er et fantastisk alternativ til en almindelig brændeovn eller anden pejs. Med en elektrisk pejs får du en minimal vedligeholdelse og du slipper for det hårde skovhuggerarbejde, rengøring af pejsen samt overkommelige installationsomkostninger.

Disse elektriske pejse er billige, rene, sikre og nemme at installere - helt uden at skulle anskaffe dyre håndværkere. En elpejs kendetegnes ofte, som fremtidens pejs.


Hvad er en elpejs?

En elektrisk pejs er et varmeapparat, med inspiration fra en almindelig pejs. Elpejse tilsluttes blot en stikkontakt i væggen, og kan herefter danne et flot flammespil med eller uden varme. Varmelegemet som er integreret i pejsen udleder ca. 1,5 kW i timen, hvilket svarer til en opvarmning af et rum på 35 m2.

Du kan læse mere omkring hvad en elpejs er her.

Hvor ægte er flammen?

Flammen i en elpejs er ikke ægte, men med den nyeste teknologi indenfor området, er flammerne kommet til at se mere realistiske ud. Flammen i elektriske pejse skabes af LED lys samt et spejlelement som reflekterer lyset i pejsen. Denne teknologi får flammerne til at se utrolig ægte ud. Dog, må vi igen understrege, at flammen ikke er ægte og er dermed heller ikke varm - som rigtig ild vil være.

Mange elektriske pejse har flere flammeeffekter, hvor det naturligvis er en individuel holdning til hvilken effekt der er mest naturlig og pænest. På hvert produkt er der beskrevet, hvilke flammefarver der indgår i det flotte elektriske flammespil. Disse elpejse kaldes multi-color pejse og flammens farve kan ved et enkelt klik på fjernbetjeningen ændres til en anden nuance.

Du kan læse mere om hvor realistisk en elpejs er her.

Hvid elektrisk elpejs til gulvet

Elpejs med Evonic Fires prisvindende Evoflame.

Hvor meget varmer en elektrisk pejs?

Vi får ofte spørgsmålet: "hvor mange kvadratmeter kan denne pejs opvarme?" og vi kan desværre ikke give et nøjagtigt svar, da opvarmningen er vidt forskellig fra pejs til pejs og fra hjem til hjem. Der er en kæmpe forskel på, om du bor i et hus fra 1930'erne eller om det er et nybyggeri med de nye 2023-krav.

Typisk vil en elpejs ikke anbefales til primær varmekilde, men derimod som supplerende og sekundær varmekilde. Ofte bruges den til supplement for gulvvarme, hvor elpejsen vil kunne bidrage med øjeblikkelig zone-varme og strålevarme, hvilket vil sige at temperaturen øges i rummet hvor elpejsen er placeret. Varmen kommer direkte ud fra varmelegemet i pejsen og spredes i rummet. En brændeovn er derimod kendetegnet ved konvektionsvarme, hvor varmen spredes ud i hele hjemmet.

Varmemæssigt vil en elpejs kunne sammenlignes med en traditionel elradiator, da den også udleder strålevarme.

Fordele ved en elpejs

Lave omkostninger: En stor fordel er helt klart, at hverken prisen på pejsen eller installationen overgår nogle af branchens alternativer. Både elpejsen og installationomkostningerne er lave.

Nem installation: Installationen af en LED pejs er meget simpel og kan i langt de fleste tilfælde installeres af køberen selv.

Sikker for børnefamilier og kæledyr: Elpejse bliver ikke varme og derfor helt ufarlig for små børn og kæledyr. Elpejsen er en god pejseløsning, hvis du ikke ønsker at skulle bekymre dig om dine kæledyr og børn.

Ingen rengøring: LED-pejsen laver ingen svineri som man kender det fra en brændeovn. Der vil heller ikke være spor af røg og sod, og generelt vil denne pejs kunne kategoriseres som værende den renligste pejs indenfor branchen.

Ingen luftforurening: Den elektriske pejs har ikke nogle miljøskadelig udledninger og derfor forbliver luften i rummet helt ren, og du kan sove trygt om natten. En elpejs er derfor yderst attraktiv for personer med astma, vejrtrækningsproblemer og generelt folk der går op i sit helbred.

Zone opvarmning: Elpejse er fantastiske til supplerende varmekilde. De er meget tæt på at være 100% effektive, hvad angår dens effektivitet. Dette betyder, at der nærmest ikke er noget spild af energi, da alt omdannes til varme. Elpejsen kan placeres i alle typer af rum, og vil give en god varme i det valgte rum.

Hvad kan en elpejs?

Elektriske pejse er stadig relativ nye på markedet. Derfor er der rigtig mange spørgsmål omkring deres funktioner.

Fjernbetjening: Alle vores elpejse er udstyret med en fjernbetjening, så flammeeffekten og varmen kan justeres via denne. Det betyder, at du kan betjene din elpejs fra sofaen uden at skulle rejse dig.

Display panel: På selve pejsen er der et display, hvor alle funktionerne i pejsen kan betjenes. Så er fjernbetjeningen løbet tør for batterier, så kan du stadig bruge pejsen ved brug ad displayet.

Sleep timer: Mange elpejse er udstyret med en sleep-timer funktion, så man kan time flammerne til automatisk at slukke på et givent tidspunkt. Dette er specielt smart, hvis du ønsker at skabe liv i hjemmet når ikke du er hjemme, så det udefra ligner der er nogle hjemme. Alternativt er sleep-timer funktionen genial, hvis man har tildens til at falde i søvn under en film.

Multifarvet flammeeffekt: Rigtig mange af vores elpejse er udstyret med den såkaldte multi-color effekt, hvor det er muligt at skifte imellem forskellige flammetyper og farver.

Lydmodul: Nogle pejse har et indbygget lydmodul, hvor der kan tilsluttes autentiske knitrelyde som giver autencitet til pejsen.

Fleksibel: Elpejse kan ofte flyttes rundt i hjemmet, da de kun kræver en meget minimal installation - pånær indbygnings modellerne. Andre modeller er nemme at flytte rundt, alt efter behov.

Kan man installere en elpejs under et tv?

Mange er vilde med at have en pejs under fjernsynet. Dette er også muligt med en elpejs.

Generelt kan alle vores elektriske pejse installeres under et fjernsyn. Det anbefales dog, at der er en minimums afstand mellem toppen af pejsen og til bunden af fjernsynet på 30 cm. og derudover anbefaler vi at man i disse installationer anvender en pejs hvor varmen udledes i bunden eller på fronten, for at beskytte fjernsynet mest muligt.

Merseyside elpejs - tilgængelig i sort og hvid.

Sikkerhed omkring en elpejs

Elektriske pejse skaber ikke ægte flammer, og dermed forbliver de kolde - også når pejsen er i brug. Det eneste sted pejsen kan blive en lille smule varm er omkring varmelegemet. Disse typer af pejse, er derfor helt sikre at bruge, og må generelt betegnes som den mest sikre i branchen indenfor ildsteder.

Elpejse er derfor perfekte til familier med små børn og kæledyr. Hvis et barn eller dyr får fingrene/poterne for tæt på flammen, vil der altså ingen skade ske, da flammen er skab af LED lys.

Kræver en elpejs ventilation?

Ved en elpejs er det ikke nødvendigt med ventilation, da den ikke udsender nogle giftige stoffer/gasser. Dermed kræver den hverken skorsten eller ventilation i rummet.

Dette skyldes, at elpejse som nævnt tidligere ikke skaber rigtig ild og dermed heller intet røg, sod eller aske. Elpejsen er god for miljøet samt din pengepung. Installationsomkostningerne er nemlig reduceret markant, i og med der ikke skal installeres nogen skorsten eller andet.

Holder du meget af indeklimaet og luftkvaliteteten i dit hjem, vil en elpejs være den perfekte løsning for dig, da den har minimal påvirkning på indeklimaet.

De lave omkostninger ved installationen og de miljømæssige faktorer er generelt noget der trækker op ved en elpejs. Dog er der endnu flere fordele ved en elpejs, som du kan læse mere om lige herunder.

Hvilken elpejs er bedst?

En elektrisk pejs kan skabe en fantastisk hygge uanset hvor den placeres. Men, det kan for nogle være svært at beslutte, hvilken der er bedst til deres hjem.

Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvor vigtig varmen er for dig - da der findes pejse der varmer mere end andre. Her bør du tage rummets størrelse med i overvejelserne i forhold til varmeeffekten.

Det er også en god ide at tage installationsmuligheder og -udfordringer med i betragtningen, da nogle kræver mere installation end andre - eksempelvis indbygnings elpejse. Du kan ligeledes overveje, om det skal være en pejs der let kan flyttes i tilfælde af flytning eller andet.

Ofte vil det være designet på pejsen, som er afgørende for hvilken en der vælges. Man skal naturligvis finde en pejs, som falder i den personlige smag, så ikke glæden ved pejsen forsvinder. I forhold til flammerne er der også forskellige muligheder og her er det igen vigtigt at overveje hvilke flammer der foretrækkes - om det skal være en multi-color eller blot en standard flamme. Der er flere muligheder hvad angår design og funktioner.

En anden vigtig faktor, er størrelsen på pejsen. Her skal du finde ud af hvor meget plads du har til en pejs og ved væghængte modeller, finde ud af om væggen er stor nok og kan bære pejsen. Prisen vil typisk følge modellens størrelse.

Elektriske krav til en elpejs

Alle vores elpejse kan tilkobles en ganske almindelig stikkontakt, her anbefales det at man bruger en kontakt der er udstyret med en strømafbryder eller lignende sikring.

Herudover skal du tjekke at pejsen ikke tilsluttes en overbelastet elgruppe. Det kan derfor være en god ide, ikke at tilkoble pejsen på køkkengruppen, da der ofte er mange apparater tilkoblet i forvejen.

Hvis det er en indbygget elpejs, skal der tilføres en kabelforbindelse samt en strømafbryder og yderligere kræves der en ledning. Her kan du med fordel forhøre dig ved din lokale elektriker, hvis du er i tvivl.

Det er altid en god ide, at følge instruktionerne i den medfølgende manual.

Indbygget elpejs under tv